Pampeliška - Dary Kněžské koruny

3234x 10. 04. 2019 1 čtenář

Naučte se žít s přírodou a berte si z ní postupně to, co nabízí. Na jaře se trávníky začínají žlutit pampeliškami, kterým se říká Kněžská koruna. Tento lidový název vystihuje sílu blahodárných účinků pampelišky.

Bylina s tradicí

Naše prababičky velmi dobře znaly léčivou sílu bylin a je škoda, že jejich znalosti se dále nepředávají a postupně zapomínají. Přitom to není tak dávno, co se pampeliška používala coby velká lahůdka jak ve studené, tak i teplé kuchyni. Pokud máte doma staré kuchařské knihy, zkuste do nich nahlédnout. Možná, že tam nějaký kulinářský podklad s pampeliškou objevíte.

Proč je pampeliška jedinečná

Z chemického hlediska jde doslova o směs blahodárných, léčivých a účinných látek. Nechybí zde vitamíny – zejména A, B2, C. Dále se v pampelišce ukrývají třísloviny, fytosteroly, inulin, sliz, aminokyseliny, soli sodíku, draslíku, manganu, síry, kyselina křemičitá a fosfor. Obsahuje i hořčiny – taraxin, taraxasterin a laktupikrin. Ovšem obsah některých látek je kolísavý v závislosti na ročním období. Třeba inulinu je v rostlině nejvíc na podzim. A taraxin zase nabírá na síle přes léto – v červenci a srpnu. Z byliny můžeme využívat všechny části, a ty můžeme zároveň zpracovávat v kuchyni. Celá rostlina je zdraví prospěšná.

Kdy sbírat

Kořen sbíráme ideálně před rozkvětem, což je konec března, duben. Případně pak je možnost sbírat jej i po odkvětu na podzim. Pustíme-li se do pampeliškových kořenů, pak musíme být velmi opatrní. Ze země jej musíme vyrývat velmi opatrně, abychom je nepoškodili. Kořeny sbíráme do košíku nebo jiné vhodné nádoby. Po přinesení domů je důkladně omyjeme pod tekoucí vodou a necháme na vzduchu schnout. Správně usušený kořen poznáme tak, že je na lomu bílý a snadno se láme. Nesmí zapáchat. Jeho chuť je lehce nahořklá. Pampeliškový kořen uchováváme ideálně v pevném papírovém obalu na suchém a tmavém místě. Kořen je vhodný zejména pro očistu těla, poradí si se zácpou, trávicími obtížemi, zanesenými játry i pálením žáhy.

Listy sbíráme je ideálně v období květen až září. Sušíme je na stinném a větraném místě. Vrstva listů by neměla přesahovat 4–5 centimetrů. Během sušení několikrát převracíme. Správně usušený pampeliškový list by měl mít zachovanou svěží zelenou barvu. Pokud ztmavne, je to špatně. Nasušené listy uchováváme stejně jako kořeny – tedy v pevných papírových obalech nebo pytlích. Skladujeme na suchém a tmavém místě. Listy pomáhají zbavit se otoků, čistí játra i zažívací trakt, zahánějí pálení žáhy a jsou vhodné v těhotenství i při porodu.

Tip: Odvar proti nechutenství

Připravte si odvar z 1–2 lžiček sušených listů. Vložte do šálku a zalijte vroucí vodou. Tento odvar popíjejte 3x denně. Stejně funguje také čerstvá šťáva z pampeliškových listů.

Jaké dobroty si z pampelišky připravíme

Určitě vyzkoušejte vynikající bylinnou kávu bez kofeinu. Po usušení kořene jej nadrobno nasekáme a vhodíme na rozpálenou litinovou pánev. Za stálého míchání restujeme do zhnědnutí. V žádném případě nesmí zcela zčernat, jelikož pak by zhořknul. Kořen po upražení necháme zchladnout a následně pomeleme ve výkonném mixéru nebo mlýnku na kávu. Používáme jako klasickou kávu – 1 čajová lžička na šálek.

Jestliže nás trápí pálení žáhy, žaludeční nebo trávicí obtíže či máme-li trable s ledvinami, pak si můžeme z nepraženého kořene připravit klasický pampeliškový čaj. Jednu polévkovou lžíci sušeného nařezaného kořene povaříme 5 minut v půl litru vody. Přecedíme a rozdělíme do tří denních dávek. Pijeme ráno, v poledne a večer. Kúru je vhodné užívat ideálně tři týdny až měsíc. Po dvou týdnech pauzy můžeme ještě jednou zopakovat.

Podobné články

Napsat komentář