«« »»

Příležitost ke změně: Veganská zelňačka

Příležitost ke změně – co se za tímto sloganem skrývá? Více poví Petr a Ewa Kvasničkovi. Manželé, kteří neměli úplně jednoduchou cestu, přesto, nebo i právě proto v sobě nalezli sílu a odvahu dělat věci „jinak“ – tak, jak to cítí uvnitř. Podporují přírodu, jedí vegetariánsky, učí vařit lidi ze surovin, které jsou nám přirozené. V každém díle nám poví kousek svého příběhu, svých myšlenek a zároveň představí jeden ze svých veganských či vegetariánských videoreceptů.

Petr a Ewa Kvasničkovi

Petr a Ewa Kvasničkovi žijí jiný život, než zná většina z nás. Bez trvalého domova, pravidelných a pro „normální život“ standardních příjmů. Neříkají, že je to pořád jen skvělé a jednoduché a že jim peníze k životu občas nechybí. Ale i tady v ČR žijí lidé, kteří v případě nouze pomohou a za odvedenou práci poskytnou jídlo, střechu nad hlavou i vlídné slovo. A to je přece velmi dobrá zpráva ukazující pozitivní změnu! Podporují programy na záchranu divoké přírody, pomáhají ostatním, vaří a užívají si život. Chtěli pomoci dobré věci a tak se stali také dobrovolníky a součástí projektů, jakými jsou Green life a NEPZ.

Petr a Ewa také pořádají kurzy vědomého vaření pro jednotlivce i skupiny, vaří na společenských i soukromých akcích. Pokud byste měli zájem, neváhejte je kontaktovat na jejich stránkách nebo na FB.

Veganský raut

Petr dodává:

,,Nyní žijeme dále svůj svobodný způsob života a děláme činnost, která nás naplňuje, baví a dává smyslu nejen nám, ale cítíme, že i planetě Zemi a celému Vesmíru. Pojďme prosím společně měnit vědomí, že není ona Země, příroda, zvířata a někde vedle nich, mimo klece žijeme my lidé, ale že jsme všichni jedno a velmi úzce spjati s planetou Zemí! Darujme planetě Zemi a tudíž i sobě samým dárek. Chraňme divokou přírodu na celé planetě! To přece stojí za to, dát dárek Zemi a zároveň zachránit sami sebe!“

Příležitost ke změně

Hledáte inspiraci, jak nahlížet na věci jinak? Jak lépe naslouchat svému srdci? Zkusit léčivé meditace? Právě proto vznikl projekt Příležitost ke změně, který inspiruje a pomáhá ostatním. Součástí tohoto projektu je také veganské a vegetariánské vaření a redakci Sueneé Universe je potěšením, že právě my můžeme být ti, kdo podpoří tento projekt a budou pravidelně všem ukazovat, že jde i jíst „jinak“ a zároveň chutně.

Recept: Veganská zelňačka

Suroviny (pro 6 osob):

  • Zelí kysané – 2 hrstě
  • Brambory menší – 4ks
  • Cibule – 1ks
  • Celer – 1 (cm) plátek
  • Mrkev – 2ks
  • Česnek – 3 stroužky
  • Tempeh BIO uzený (1 balení) – 190 ml
  • Olej slunečnicový – 2PL
  • Kukuřičný škrob – 3 ČL
  • Zajíc sójové mléko – 6 ČL
  • Vegeta bez glutanu – 0,5 PL
  • Sůl mořská – 0,5 PL
  • Paprika mletá sladká – 0,5 PL
  • Paprika mletá uzená – 0,5 PL
  • Kmín – 1 ČL
  • Bobkový list – 3 ks
  • Nové koření – 5 ks
  • Umeocet – 0,5 PL
  • Voda pitná – 2 l

Vysvětlivky: PL = polévková lžíce. ČL = čajová lžička.

Postup:

Na začátek si připravíme zeleninu, na malé kousky. Nakrájíme si cibulku a dáme na olej osmahnout. Cibulku občas promícháme. Tempeh nakrájíme na proužky a pak na malé kousky. Připravíme si koření (ideálně v hmoždíři – vůně je pak intenzivnější). Jakmile je cibulka do zlatova, osolíme ji. Poté k ní přisypeme i další koření. Koření osmažíme jen krátce (aby paprika nezhořkla) a přiidáme tempeh. Poté vše zalijeme vodou. Přidáme zbývající zeleninu, zelí a česnek. Vše necháme vařit pod pokličkou 20 minut.

V mezičase si připravíme kukuřičný škrob rozpracovaný se sójovým nápojem Zajíc s troškou vody. Touto směsí zahustíme polévku. Necháme tak 4 minuty probublat a spojit škrob s polévkou. Dochutíme dle své chuti (ocet, vegetka).

Dobrou chuť všem přejí Ewa a Petr

Líbí se vám článek? Podpořte, prosím, autory v další práci a nastavte trvalý příkaz na transparentní účet: 2900794933/2010. Platby ze zahraničí IBAN: CZ8920100000002900794933, SWITFT: FIOBCZPP. Do zprávy pro příjemce uveďte prosím "DAR" a název článku nebo vyplňte VS: 23449 a SS: 100.

Napsat komentář