«« »»

Rok 2018 potvrdil globální oteplování

Právě se nacházíme v nejteplejším pětiletí za více než 120 let. Odborníci tvrdí, že bychom se toho měli obávat.

Rok 2018 byl podle nezávislých studií, potvrzených Goddardovým institutem pro kosmický výzkum NASA (GISS) a americkým Národním úřadem pro oceány a atmosféru (NOAA), čtvrtým nejteplejším rokem od roku 1880.

Ředitel GISS Gavin Schmidt vysvětluje:

„Rok 2018 je dalším mimořádně teplým rokem v dlouhodobém trendu globálního oteplování.“

V globálním měřítku zůstávají loňské teploty pod hodnotami let 2015, 2016 a 2017, přesto ale potvrzují trend stálého oteplování. V době, kdy jsou klimatické změny intenzivně diskutovaným politickým problémem, to není právě nejlepší zpráva. Podle vědců byly globální teploty v roce 2018 o 0,83 ° C vyšší než průměr z let 1951 až 1980.Jak ale vysvětlují odborníci ze Světové meteorologické organizace (WMO), prodlužující se periody rekordních teplot jsou daleko důležitější než jen pohled na jednotlivé roky.

Globální oteplování a jeho vliv

Generální tajemník Světové meteorologické organizace Petteri Taalas

„Dlouhodobý teplotní trend je mnohem podstatnější než pořadí jednotlivých let a tento trend je vzestupný. V posledních 22 letech bylo zaznamenáno 20 nejteplejších let. Míra oteplování během posledních čtyř roků byla výjimečná jak na pevnině, tak i v oceánu. A teploty jsou jen část celého problému. Extrémní a vysoce nárazové počasí postihlo v roce 2018 mnoho zemí a miliony lidí s ničivými důsledky pro ekonomiky a ekosystémy.“

Mnoho extrémních meteorologických jevů odpovídá tomu, co očekáváme od měnícího se klimatu. Toto je realita, se kterou se musíme vyrovnat. Snižování emisí skleníkových plynů a další opatření pro přizpůsobení se změnám klimatu by měly být klíčovou globální prioritou.

Od počátku sledování se teplota na Zemi zvýšila o 1°C.  Ačkoliv se to může zdát málo, důsledky jsou obrovské. Klimatické změny často ovlivňují regionální teploty, proto se míra oteplování liší region od regionu. Nejsilnější trendy oteplování jsou v arktické oblasti, kde v roce 2018 vědci pozorovali nepřetržité ubývání mořského ledu. Úbytek objemu ledových pokrývek Grónska a Antarktidy navíc stále přispívá k nárůstu hladiny moře. Očekává se, že WMO vydá v březnu roku 2019 plné prohlášení o stavu klimatu v roce 2018.

Líbí se vám článek? Podpořte, prosím, překladatele v další práci a nastavte trvalý příkaz na transparentní účet: 2900794933/2010. Platby ze zahraničí IBAN: CZ8920100000002900794933, SWITFT: FIOBCZPP. Do zprávy pro příjemce uveďte prosím "DAR" a název článku nebo vyplňte VS: 32166 a SS: 100.

34 Responses to Rok 2018 potvrdil globální oteplování

  1. OKO OKO napsal:

    Nejhorší je, že vegani také nejsou řešení. Rostliny totiž nejspíš mají vědomí, akorát nemohou kvičet tak „nahlas“, jako třeba (velmi inteligentní) prasata. Podle mě budeme muset najít nějaký jiný způsob, jak pohánět svá těla…

  2. mer napsal:

    I suenee podlehlo těm lžím IPCC/NASA a podobným lži fake agenturám??? To jste mě velice zklamali,s tyďte se!

    „UN IPCC Scientist Blows Whistle on Lies About Climate, Sea Level“

    Necháte si znovu a více krást peníze z peněženek pro tyto nesmysly? 🙂

    • Sueneé napsal:

      Globální oteplování je fenoménem, který působí na celou naši Sluneční soustavu. To nemá nic moc společného s politikou ale prostým faktem, že se naše sluneční soustava posouvá v galatickém pásu do prostoru „oteplení“. Podobně jako máme „roční období“ , pak existují i galatická období oteplení/ochlazení. 🙂

      • mer napsal:

        jsi obětí lží: „Temperatures were warmer than today for most of the past 10,000 years“
        https://www.iceagenow.info/temperatures-were-warmer-than-today-for-most-of-the-past-10000-years/

        Jde spíše o aktivitu slunce než teplejšího prostředí vesmíru, což mi přijde jako nesmysl… Slunce je daleko blíže…. vesmír je skoro vakuum, takže tam mírné „oteplení“ (více záření) skoro vůbec nic neznamená

        ve středověku byla doba ledová i tropy…. samozřejmě šlo o aktivitu slunce, ne vesmíru, to je holý nesmysl

        • Martin Horus Martin Horus napsal:

          Blíží se další cyklus přepólování Slunce, což sebou nese zvýšenou aktivitu.
          To samé jednou čeká opět i naší Planetu.
          Každopádně člověk svou špatnou činností na Zemi přispívá ke globálnímu marastu.

          • mer napsal:

            přepólování bylo odvráceno
            člověk nemá na teplotu žádný vliv, jen na znečištění samo
            vše se dá spravit, a to stačí jen se stát veganem (tak jak utvořila příroda člověka evolucí, fakt), odmítnout pesticidy, GMO, lepek, pálit plasty, odmítnout ropu…. najednou tu bude 2x víc vody (3/4 vody slouží pro maso), skleníkový plyny klesnou o více 1/3 jen zbavením se živočišného průmyslu, největší znečištění dělá také masný průmysl, na druhém místě ropný průmysl

            • Standa Standa napsal:

              A na jak dlouho to všechni odvrátí nedostatek při současném tempu nárůstu populace? Každý rok přibývá na světě přibližně sto milionů lidí.

                • mer napsal:

                  1) žádný masožravec či všežravec na planetě, kde bez masa nepřežije, nemá dlouná střeva
                  2) zuby máme tupější jak některé opice, které jsou i tak převážně na rostlinné stravě, víc jak 90 % … jen zkus jíst syrové maso 🙂
                  3) lidé se bez živočichů vyvinulu
                  4) všechna živočišná výroba +lepek, pesticidy a jiná chemie, cukr (ne ovoce samo) = kyselý organismus (ne krev) = rakovina může vzniknout jen v kyselém organismu ….. proto se snižuje deléka dožití téměř v celé západní evropě, v uSSa nyní asi nejvíce

                  pouhá fakta, žádné domněnky

                  • mer napsal:

                    vápník = mák
                    B12 byl zlikvidován (bakterie) zemědělstvím pro maso, může se to ale vrátit do normálu, ale dá se samo také nahradit z rostlinné stravy, já mám B12 až dost 🙂

                  • Standa Standa napsal:

                    1. „dlouhá“ je kolik?
                    2. Jak měříte ostrost zubů?
                    3. nerozumím argumentu. Možná nějaký překlep.
                    4. Jak měříte tu kyselost, když ne podle krve? Jaké pH a čeho se měří?

                    Jsem zvyklý si fakta ověřovat. Proto mne zajímají konkrétní hodnoty. Zkusím si je ověřit z různých zdrojů nebo sám přeměřit.

                    • mer napsal:

                      je vidět, že nic nevíš…. tak šup, vše si dostuduj, jestli to teda dle tvé reakce umíš… o Googlu jsi slyšel? Najdeš tam i vědecké studie 🙂 ….tady není místo pro základní poznatky 🙂

                    • mer napsal:

                      3) lide se bez živočišných produktů vyvinuli

                      to jsi opravdu nepochopil? Už se nedivím, že máš tolik otázek….. historických faktů je všude kolem plno, jen je dost často Google/Facebook cenzurují…. je třeba spoléhat na nezávislé zdroje

                    • mer napsal:

                      2) Jak měřím zuby? 😀 Ty potřebuješ pravítko, abys poznal, že máme zuby téměř shodné jako býložravci a naprosto odlišné od masožravců? Škola něco asi zanedbala… tobě v ČT či v Bakalových novinách stačí, že ta bílá barva je černá a ty hned, že je to černé, i když vidíš, že je to bílé… z tebe nikdy analytik nebude, já se tím živím, nejen proto tento základní fakt dokonce vidím vlastníma očima 🙂
                      upřímnou soustrast 🙁

                    • Standa Standa napsal:

                      Ad dlouhá střeva:
                      Podle různých údajů má člověk tenké střevo dlouhé 3-5 metrů (krajní hodnoty, které jsem nalezl, jsou od 2 do 6 metrů).
                      Kočka má tenké střevo dlouhé kolem 1,5 metru. Kráva kolem 30 metrů.
                      Člověk mi tedy připadá být mnohem blíž té kočce než krávě. Zvlášť kdybych to přepočítal na délku těla.
                      Proto mne zajímalo, z jakých údajů jste vycházel Vy a co to ve Vašem pojetí znamená „dlouhýá střeva“.

                    • Standa Standa napsal:

                      Ad zuby: Vzhledem k tomu, že namísto předložení konkrétních odpovědí uhýbáte k nesouvisejícím tématům a užíváte ad-hominem klam, vypadá to, že žádné nezávisle ověřítelné argumenty nemáte.

                    • Agrra Agrra napsal:

                      https://www.vegetarianskarodina.cz/clanky/srovnani-znaku-vnejsich-i-vnitrnich-masozravcu-bilozravcu-vsezravcu-a-cloveka/ Mar vychází z tohohle asi nejspíš. Slyšel si o evoluci že zachovává vlastnosti organismu díky kterým je tvor lépe vybavenej pro přežití ? Proč už nemáme špičaky co by nám umozňovaly trhat maso z kořisti což každý všežravec má od opic až po prasata ? Nehledě na to že bílkovina ze zvířete i z rostlin v podstatě v těle nejde použít v tak jak do těla přišla jelikož by jí imunitní systém hned napadl proto se po transplataci orgánu musí tlumit imunitní systém. Tělo si proteiny samo vyrábí z aminokyselin co získá ze štěpení proteinů co do těla dostanem potravou -> https://youtu.be/vdzr4J2dk60 . Dost informací lidi od vědců přijmou aniž by o nich zkusily sami přemýšlet.

                    • Standa Standa napsal:

                      Agrra:
                      Než se pustíme do dalších otázek, rád bych vyřešil střeva:
                      V odkázaném článku se píše, že člověk má délku tenkého střeva 10-11 násobek délky těla od hlavy na konec páteře (není tam řečeno, jestli se do páteře započítává ocas, ale nešť).
                      Podle různých zdrojů má člověk tenké střevo o délce kolem 2-7m. Sedl jsem si na židli a změřil páteř – naměřil jsem 90 cm od temene po sedák. To je – i kdybych mšl délku tenkého střeva na hranici horního extrému – o dost méně než 10-11 násobek, který uvádí odkázaný článek. Podle mne ten článek manipuluje pomocí nepravdivých údajů a předpokládá, že dost informací lidé přijmou, aniž by si je ověřili..

                      Na otázku proč nemáme špičáky, lze odpovědět, že je máme.
                      Proč už nemáme takové, které umožňují trhat syrové maso, je podle mne odpovědí užívání nástrojů a ohně. Prostě už dlouho nejsou potžřena k přežití, když maso naporcujeme nástroji a změkčíme tepelnou úpravou.
                      Teplo navíc pomůže k likvidaci řady parazitů

                    • Agrra Agrra napsal:

                      Mám dvě knihy o anatomii v obou píší délku tenkého střeva 6-7 metrů ( 2 m to fakt musel bejt kvalitni zdroj kde si to četl 😀 ) . http://www.vklanskroun.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=495:anatomie-patere&catid=64:koutek-zdravi&Itemid=103 Bez ohledu na individuální výšku jedince je délka páteře u mužů okolo 70 cm a u žen 60 cm, přičemž meziobratlové ploténky tvoří cca 20 %. Měřim 180 cm mám tady 50cm pravítko a od kostrče a naměřil a mám to nad ramena tak tam chybí cca 10-15 cm. Nevidim problém 60 : 10 = 6 😀

                    • Standa Standa napsal:

                      to Agrra V odkázanéém článku psali „délky těla (od hlavy ke konci páteře).“ Mám to brát tak, že hlava není součástí lidského těla? Já se samozřejmě měřil včetně hlavy.

                      A znovu se ptám, jestli se do délky těla počítá i ocas. Hlava zjevně ne, jak ukazuje Vámi předvedené měření a končetiny patrně také ne.
                      PO vyřešení otázkuy ocasu bych pak zkusil stejnou metodou poměřit tělo kočky (střeva 1,5m), morčete (135 cm střevo), možná i něco dalšího třeba klokana, kočkodana, medvěda potkana ….

                    • Agrra Agrra napsal:

                      Tak to přeměř nějak ať vidim že to tak neni 😀 moje střevo sedí v toleranci tabulky 😀

                    • Standa Standa napsal:

                      pro Agrra:
                      Kočka by měla mít střevo dlouhé 1,5m.
                      Délka těla s hlavou i ocasem je ca 80 cm. To by odpovídalo pomětu 1:2 Podobně to vyjde i když odečteme přibližně 10 cm hlavy. je to mimo rozsah poměru 1:3-1:6 pro masožravce, jejž uvádí ten článek.
                      Bez hlavy a ocasu má kočka zhruba 40 cm. Poměr je tedy přibližně 1:4. To je asi v mezích pro masožravce.

                      Morče měří s hlavou přibližně 20-25 cm Bez ní o 5 cm méně. S délkou střev kolem 140 cm vychází poměr 1:7 – 1:9. Podle článku jej tedy není kam zařadit.

                      Pes: podle https://easy-anatomy.com/canine-digestive-system/ má 4 metry tenkého střeva, tělo bez hlavy a ocasu cca 60 cm. Poměr tedy 1:6-1:7. Prakticky totéž co morče.

                      Prase jsem našel délku střev kolem 16-21 metrů, délka bez hlavy kolem 80-170 cm S pomětem 1:10 a víc by to měl podle článku být typický býložravec. Je však všežravec.

                    • mer napsal:

                      stando, ty tu v jednom kuse lžeš…. to ti za to někdo platí, nebo jsi tak hloupý? Na tvé „argumenty“ nemá smysl ani odpovídat, ty na jsi ochotný lhát, tím jsi i ty zodpovědný za umírání lidí nepřirozenou stravou pro člověka…. a to jsem si myslel, že suennee čtou víceméně mentálně zdraví lidé a pak už jen trollové, aby vše zpochybňovali, což je jeich úkol, bo na tomto světě jsou jen proto, aby škodili, podřadní lidé musejí existovat, abychom měli co zlepšovat 🙂

                    • Standa Standa napsal:

                      pro mer:
                      Mohu se samozřejmě mýlit nebo čerpat z chybných zdrojů zdrojů. Pokud jsou mé údaje nesprávné, nejlépe uděláte, poskytnete-li správnějšáí údaje a/nebo odkazy na pečlivěji provedená měření.

                      Záměrně nikdy nelžu, ani se mi nelíbí, pokud někdo lže mně.
                      Za pokus zakrývání lží považuji například ad-hominem útoky namísto věcné argumentace podložené ověřitelnými údaji.

                • Standa Standa napsal:

                  Tak jednoduché to zase není.
                  Ve svém předchozím příspěvku navrhujete také opustit řadu technologií, které v současnosti zvyšují výnosy plodin.

                  Hektarové výnosy obilovin jsou dnes přibližně 2-3x větší než v roce 1950. Ten rok jsem vybral proto, že v 50. letech začaly pokusy s genovou manipulací pomocí ozařování osiva a hromadné užívání všech Vámi odmítnutých technologií. Ale asi bychom se měli vrátit jěště dál, protože ropa se v zemědělství začala používat už mezi válkami a průmyslová hnojiva už 19. století. Je to tak?

                  Potom by tedy ta políčka přechodu na Vámi propagované způsoby obživy měla být patřičně menší.

                  • mer napsal:

                    lži, v Indii opustili GMO a výnosy byly vyšší… nenech se snadno zmanipulovat
                    rusko odmítlo GMO a nyní je největší vývozce pšeníce na světě

                    GMO přináší likvidaci půdy i včer zkrze pesticidy…. proto je GMO, aby „vydržely“ pesticidy proti škůdcům

                    základní fakta ti chybí, když posloucháš jen lži či fake ČT 🙂

                    • Standa Standa napsal:

                      Ad Indie a výnosy: Z kolika na kolik se ty výnosy změnily? Můžete dát odkaz na patřičná měření?
                      Právě proto, abych se nedal zmanipulovat, si údaje ověřuji. Vycházím z toho, že ten, kdo si argument vycucá z prstu, tak jej není schopen na vyžádání doložit a zkusí to zamluvit přechodem do ad-hominem argumentace.

                    • mer napsal:

                      Standa: tobě nemá smysl dávat argumenty, ty „zpochypníš“ i bílou barvu s dodanými fakty, linky…. hodně štěstí do tvého mentálně podřadného života, budeš ho potřebovat, ubohý trolle 🙂

                  • mer napsal:

                    jsi zmanipulovaný
                    https://responsibletechnology.org/gmo-education/10-reasons-to-avoid-gmos/

                    sice jsou výnosy díky pesticidům a jiným jedům možná 3x vyšší, ale nutriční hodnoty 10x nižší… dnešní pečivo už je jen lepidlo do žaludku, co lividuje imunitu ve střevech, nic tělu nepřináší narozdíl od pečiva, které bylo před 100 lety… navíc lidé ani v tu dobu sotva měli pečivo (možná jen v neděli), pokud jsi alespoň trochu četl historii

                    probuď se

                    • Standa Standa napsal:

                      Mohl byste prosím uvést konkrétní velikost nutriční hodnoty, jež je podle Vás 10x nižší?
                      Zajímá mne, co se měřilo, jak se to měřilo a kolik vyšlo před tím Vámi popsaným snížením, a kolik vyšla velikost stejné veličiny po onom snížení.

                      Stačí, pokud uvedete obě čísla, měrnou jednotku a odkaz na zprávu laboratoře, která to měření provedla.
                      Pokud jste pronesl jen tvrzení bez podložení fakty, nejlépe to prokážete tím, že žádné hodnoty ani odkazy nepředložíte.
                      V článku, který jste odkázal, žádné konkrétní údaje o nutriční hodnotě nejsou.

                    • Martin Horus Martin Horus napsal:

                      Severní magnetický pól se splašil a míří na Sibiř.
                      https://ct24.ceskatelevize.cz/veda/2707763-magneticky-pol-zeme-se-pohybuje-stale-rychleji-a-miri-na-sibir-nebezpeci-ale-nehrozi
                      Současné teploty na Sibiři jsou vysoké.
                      Např. i metan zvyšuje globální teplotu.

                      Pro Mer..maso nejím, ale je nás málo.
                      Pro Standu..nepitvej jak dlouhý má kočka střeva, spíš se zamysli nad tím co se děje v globálu..apropo kráva je nám blíže než si vůbec dokážeš představit.

                    • OKO OKO napsal:

                      Jak můžeš vědět, že je polévka opravdu horká, když jsi si nikdy neopařil ani jazyk?

                    • Martin Horus Martin Horus napsal:

                      ale opařil

                    • mer napsal:

                      a opičky jsou nám ještě blíže, ta to je většina býložravých… ti „všežravé“ mají max 10 % maso, a to ho stejně vůbec nepoteřbují…. ale Standa má podřadnou mysl, ten bude zpochybňovat, dokonce lhát, viz výše o délce střev, aby splnil kvóty svých úchylných páníčků…. je mi ho líto, podřadní lidé jsou i tak potřeba, abychom si uvědomili, že je třeba stále bojovat za alespoň průměrné vzdělání, aby lidé jako Standa nebyli 🙂

Napsat komentář